Trek veilig met jouw caravan richting het Zuiden

Heb ik een caravanverzekering nodig?

​De zomervakantie betekent voor veel mensen een autovakantie richting de zon. Een caravan is een goed idee om er eens op uit te trekken. Maar moet die caravan dan ook verzekerd zijn?

Verplichte BA

Wie een caravan bezit, moet meestal verplicht een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid hebben. Dit zorgt ervoor dat de schade die u bij een ongeval veroorzaakt aan derden, vergoedt wordt.

Een caravan van meer dan 500 kg wordt door de wet gezien als een motorvoertuig. Er is dus een verzekeringspolis nodig. Maar dit wil niet zeggen dat u onmiddellijk moet gaan zoeken naar een volledig nieuwe polis.

Afhankelijk van verzekeringsmaatschappij en gewicht

De verzekering van een caravan hangt af van het gewicht. Verzekeraars bieden ook verschillende oplossingen aan, maar in het algemeen geldt:

  • Is het gewicht (MTM) lager dan 500 kg, dan volstaat een BA. Er moet wel een kopie van het nummerplaat van het trekkend voortuig aan de caravan gehangen worden.
  • Ligt het gewicht tussen 500 en 750 kg, dan moet een specifieke polis afgesloten worden. Je gaat vraagt hiervoor het best informatie bij een verzekeringsmaatschappij die het best bij jouw past.
  • Ligt het gewicht van jouw caravan hoger dan 750kg, dan moet een specifieke verzekeringspolis én een speciaal nummerplaat (Q-plaat) aangevraagd worden.

Omnium en speciale verzekeringen

Het kan uiteraard ook slim zijn om een omnium of mini-omnium af te sluiten. Zo is jouw caravan verzekerd tegen de meeste vormen van beschadiging. (Meer info hierover kan je lezen in het blogbericht over omnium verzekeringen)

Sommige verzekeraars bieden ook een speciale ‘Caravanverzekering’ aan. Het kan nuttig zijn om eens te infomeren bij verschillende verzekeraars hieromtrent.

Meer info

Wil jij verzekeringsmaatschappijen vergelijken om de beste verzekering voor jouw caravan te vinden? Op onze site is dit geen enkel probleem. Toch nog vragen? Contacteer ons gerust.